Safari

Foto safari in de dierentuin

Dieren fotograferen is best lastig. Zeker als je op safari gaat en wilde dieren wilt fotograferen is het fijn om al behoorlijk handig te zijn met je camera en alvast een beetje geoefend te hebben met het fotograferen van dieren. Een dierentuin is daarvoor de perfecte plek! Vorig jaar hadden wij een jaarabonnement voor Ouwehands Dierenpark en daar hebben we flink gebruik van gemaakt. Je merkt dan dat de foto’s na een paar keer op foto safari in de dierentuin een stuk beter worden. In dit blog geef ik tips, zodat je na een volgend bezoek aan de dierentuin met nóg mooiere foto’s thuis komt.

Foto Safari in de dierentuin, waar ga je naartoe?

Wij ontdekken regelmatig dierentuinen in onze eigen omgeving, zoals Burgers Zoo in Arnhem en Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In Nederland zijn er genoeg grote en kleinere dierentuinen, dus volop keus in eigen land.

Omdat de dierentuin in Nederland niet goedkoop is steken we nog wel eens de grens over naar Duitsland, waar door subsidies de entree meestal een stuk lager ligt. Een aanrader daar vind ik Zoo Krefeld. Deze dierentuin is niet enorm groot, maar je komt er wel vrij dichtbij de dieren, waardoor fotograferen makkelijker gaat. Er zijn veel apensoorten en ook een paar mooie, nieuwe verblijven met grote dieren. En ook erg fijn: je kan vanwege een groot aantal binnen-verblijven hier ook uitstekend terecht bij regenachtig weer. Ook iets verder weg hebben we al wat dierentuinen bezocht, want zelfs als we op reis zijn zien we er zo nu en dan één van binnen, als hij de moeite waard lijkt. Zo heeft de dierentuin van Valencia veel fijne verblijven met volop natuur en zelfs de afrastering heeft vaak een natuurlijk uiterlijk. Zo is haast niet te zien dat je niet echt op safari in Afrika bent, maar gewoon in de dierentuin.

Tips voor betere dierenfoto’s in de dierentuin

Dieren fotograferen in de dierentuin is net even anders dan dieren fotograferen in het wild, tijdens een echte safari. Hier zijn tralies, hekken of glaswanden. In sommige gevallen is dat een groot voordeel, zoals dat je dieren er niet vandoor kunnen gaan en je makkelijker dichtbij kan komen, maar het is ook lastig. Hoe houd je die lelijke tralies of hekken buiten je foto’s? En wat is nou een goed moment om naar de dierentuin te gaan als je mooie foto’s wilt maken? Waar moet je verder op letten? De volgende tips helpen je op weg!

Ken je dierentuin. En de dieren!

Toen we een jaarabonnement hadden van Ouwehands Dierenpark werden mijn foto’s bij elk bezoek beter. Ik kende de dierentuin op den duur op m’n duimpje en wist precies hoe laat de dieren gevoerd werden en waar ik moest gaan staan om ze het beste te kunnen zien. Probeer dus altijd om vaker dan eens naar een dierentuin te gaan. Ben je ergens voor het eerst? Probeer dan een praatje te maken met de verzorgers, zij kunnen je veel vertellen over de beste tijd om ergens te zijn of je attenderen op speciale gebeurtenissen en dingen die je zeker niet moet missen.

Begin er niet meteen op los te knippen als je bij een nieuw dier komt, maar neem rustig de tijd om even te kijken en het gedrag van ’t dier te observeren. Zo leer je voorspellen wat het dier gaat doen, wat de volgende beweging is en wanneer het juiste moment is om de sluiterknop in te drukken.

Net een echte safari: kom vroeg!

Net als bij een echte safari loont het in de dierentuin om vroeg te komen. Rond zonsopkomst is vanwege de openingstijden geen optie, maar zodra de dierentuin open gaat is een prima moment om je fotosafari te starten. De dieren zijn dan actief, omdat ze net uit hun nachtverblijf komen en er staan nog geen drommen met andere mensen waar je rekening mee moet houden. Weekenden met mooi weer en schoolvakanties kan je het beste vermijden. Op die dagen is het al vroeg druk in de dierentuin en dat merk je zelfs aan de dieren, die op drukke dagen toch minder relaxt zijn. Wil je graag jonge dieren fotograferen? Kom dan in het voorjaar.

Let op de voedertijden

Elke dierentuin geeft op haar plattegrond of bij de ingang aan hoe laat de verschillende dieren gevoerd worden. Vaak maak je op die momenten de leukste actiefoto’s. Zorg dat je in ieder geval bij een paar van die voermomenten aanwezig bent en kom op tijd voor een plekje vooraan. Zo waren we een paar weken terug in de Apenheul precies op het juiste moment bij de Javaanse Langoers. De apen waren ineens heel actief toen ze hun rauwkostje zagen naderen en dit zorgde voor geweldige fotomomenten. De 3 opgewonden apen die elkaar door hun verblijf heen achterna zaten waren iets te snel voor mijn camera, maar toen ze vooraf en daarna met ontblote tanden naar elkaar krijsten heb ik een paar mooie platen gemaakt. In Zoo Parc Overloon worden de otters altijd helemaal wild zodra hun dagelijkse portie vis en kuikentjes wordt bezorgd. Dit is echt een spektakel om te zien en een perfect fotomoment.

Kijk naar de achtergrond EN de voorgrond

Zoals gezegd kunnen de hekken rond het verblijf behalve een voordeel ook een nadeel zijn. Je foto wordt daar toch een stuk minder mooi van. Je wilt graag een dier in een natuurlijke omgeving laten zien en niet in een door hekken omsloten “hok”. Zoom daarom lekker in op je onderwerp en zorg voor zo min mogelijk hekken en andere storende elementen in de achtergrond. Soms helpt het om een ander standpunt te kiezen. Zak ook eens door je knieën of loop naar de zijkant van het verblijf. Ontkom je niet aan de omheining? Gebruik een zo groot mogelijk diafragma (dat is een klein getal), waardoor je achtergrond onscherp wordt en je de omheining minder goed ziet. Let er dan wel op dat je goed op de ogen scherp stelt, zodat die in ieder geval scherp zijn. Ook in de voorgrond kan je soms last hebben van tralies / omheining. Soms kan je er met je lens precies tussendoor, op andere plekken niet. Vogels zitten bijvoorbeeld vaak achter heel fijn gaas. Zet in dat geval diafragma zo ver mogelijk open en plaats je zonnekap op je camera. Ga met de zonnekap tegen het gaas aan staan, zodat je lens niet beschadigt en zoom flink in. Door het grote diafragma in combinatie met de zoom verdwijnen de tralies van je foto, omdat het gaas dan zo onscherp wordt dat je het niet meer kunt zien.

Houd ook rekening met lastige ruiten

Op zonnige dagen weerkaatst het felle licht extra in de ruiten van verblijven. Ga daarom juist op een wat bewolkte dag fotograferen in de dierentuin. De dieren zullen op een bewolkte dag ook actiever zijn dan op hele warme dagen met felle zon. Gebruik een polarisatiefilter om de schittering wat van de ruiten af te halen. Let ook op of er vingervlekken of krassen op het glas zitten en ga zo staan dat je hier geen last van hebt. Of poets de vlekken even weg met een doekje of je mouw. Flitsen is niet handig. Je stoort de dieren en de flits wordt zo terug gespiegeld, met als gevolg zo’n hinderlijke vlek op je foto.

Maak contact met de dieren

Hiermee bedoel ik niet dat je de dieren moet storen of dat je letterlijk contact moet maken. Maar zorg dat de toeschouwer, die je foto bekijkt, het idee heeft dat er contact is met het dier. Richt je op de ogen en stel daarop scherp, net als bij een portret. Probeer altijd op ooghoogte met het dier te komen, zodat je ze niet van bovenaf, maar van voren fotografeert. En gebruik voldoende zoom om zo dichtbij mogelijk te komen, waardoor je ook het gevoel van contact vergroot. Een telelens van 200 tot 300 mm is voldoende om mooie foto’s te maken in de dierentuin.